dimarts, 26 de juny del 2012

A costa de què?

Una calma enmig d’una “tempesta perfecta”. Això és el que es pot palpar a Aielo a nivell polític. Desprès d’una verborrea verbal i pamfletària durant les eleccions municipals, i també en les nacionals, sembla que al nostre poble la vida política i la de l’Ajuntament (amb el nostre alcalde) s’ha paralitzat. Després de haver promès la solució immediata (recordem el “sumate al cambio”), podem pensar que s’ha posat en marxa “una estratègia de silenci, per eximir de donar conte dels problemes als veïns” i no desgastar-se més. A més que el canvi no va amb ells.

Bé, apuntar dins d’aquesta estranya tranquil•litat dos cosetes: el Pla de pagament i l’eliminació de llocs de feina per un costat i la contractació sense convocatòria pública d’altres.
Sobre el primer, sabem que l’ajuntament ha tret les factures impagades dels calaixos i ha elaborat un Pla d’ajust. Açò heu sabem perquè a març es va fer un Ple (que pareix va ser més curt del que ens consta escriure aquesta entrada), i on sembla que no es va donar la relació de factures (nombre, any, conceptes,...) ni de proveïdors als que deu, tampoc varem saber si es van traure totes les factures (açò és molt important, perquè l’Ajuntament té l’obligació de presentar un pla de re-equilibri molt dràstic que deixe clar que pagarà els préstecs a la banca). 
Per altre costat, tampoc es va explicar res sobre el Pla d’ajust, ni de com va aconseguir-se, sols sabem que és va justificar la seua aprovació perquè la situació és greu. Restava un altre Ple, per aprovar la formalització de l’operació de crèdit, si el Ministeri li donava el vist i plau al Pla d’ajust. Fi de la qüestió.
A partir d’ací sabem, que el deute en factures o préstec sol•licitat ascendeix a 952.000 €. Qui pagarà els interessos, que cobraran els bancs per ajudar a l’Ajuntament a pagar els seus deutes? En últim terme, nosaltres els contribuents. L’Ajuntament pagarà els costos de gestió de les entitats financeres (al voltant d’un 5%), el que pot traduir-se irremediablement en més retallades i més pujades d’impostos i taxes si el consistori incompleix?.

Sobre la segon qüestió dir que ha estat més subtil. Un exemple: algú sap perquè s’ha acomiadat (no renovant el contracte) a les dos auxiliars d’ajuda a domicili?, per què han estat substituïdes per auxiliars del centre de dia?.

Podem caure en la temptació de pensar que es tracta d’un exercici d’austeritat, d’eficiència de recursos. Però cal saber, en primer joc, que no és igual el treball que es fa al domicili, ni es persegueix el mateix que aquell que és fa a un centre de dia. Per altre costat, aquest transvas de recursos pot suposar deixar sense el suport necessari l’atenció que es dona al centre de dia: pot traduir-se en menys activitats, menys temps per relacionar-se amb els majors que hi van, menys temps per avaluar, per afrontar imprevistos...

I, sobre contractar sense convocatòria pública, és un vell exercici d’aquest equip de govern. Què es necessita? amistat, simpatia, familiaritat, afiliació, coneixement, experiència, interès,...? possiblement un poc de tot. No heu sabem, perquè el fet de saltar-se a “la torera” principis que han de regir qualsevol contractació a l’administració pública, com son els d’igualtat, mèrit i publicitat, no es pot entendre.
Cal treballar per mantenir les borses actives i actualitzades que permeten cobrir les possibles vacants i necessitats urgents que pot tenir l’Ajuntament d’Aielo. És un treball costos: negociar bases amb sindicats, posar exercicis, avaluar-los, els recursos,....però no es pot caure en el “es perd temps”o “és més fàcil”.

Si l’oposició es queixa de falta de transparència, de dificultar-los la seua tasca, de què es queixem els ciudatans?. Alguns poden pensar, que si som tan estúpids per seguir sense fer res, dons millor que no sapiguem res.

2 comentaris:

  1. A COSTA DE QUÉ, QUÉ?
    QUINA MANERA DE PEGAR VOLTES AL MATEIX, QUE PESATS SEMPRE EN EL MATEIX TEMA,...LA COSA ESTÀ AIXÍ, MALAMENT PERÒ REAL, ACTUEU, PERQUE NO FEU RES, TANT DE QUEIXARSE. LA VARA DE MEDIR ESTÀ BE SEGONS QUI I A QUI ES MEDIX. QUE POCA MEMÒRIA TENIM QUAN NO ENS INTERESA RECORDAR, COM DISFRESEM LA REALITAT I DIGUEM EL QUE MÉS ENS INTERESA. TOTS ELS POLITICS PATIXEN DEL MATEIX MAL.....

    ResponElimina
  2. Anònim, no es tracta de fer una relació de noms de treballadors. El tema es centra sobre les pràctiques d'aquell o aquells que ens governen en aquest Ajuntament, no es pot confondre matant al missatger.

    ResponElimina